skip to Main Content

Jiska Ruis

Jiska Ruis is verhuisadviseur bij Stade Advies, een landelijk opererend adviesbureau voor maatschappelijke ontwikkeling, en ik sprak met haar over doorstroming als oplossing voor de wooncrisis.

Jiska, kun je mij vertellen waarom doorstroming nodig is?

Wat we willen is dat de juiste mensen in de juiste woning wonen, d.w.z. passend bij hun behoeften. Door doorstroming komen er weer woningen vrij voor woningzoekenden. Een groter gezin kan naar de grotere woning die de ouderen achterlaten en door die verhuizing komt een kleinere (starters)woning beschikbaar voor jongeren of kleine huishoudens.

We zien bijvoorbeeld nu nog veel dat grote (eengezins)woningen bewoond worden door oudere kleine huishoudens die al lange tijd in deze woningen wonen. Een aanzienlijk deel van deze groep woont eigenlijk niet meer naar tevredenheid. Het huis is te groot, de trap wordt een obstakel, het wordt steeds moeilijker om de tuin bij te houden, enz. 

Toch willen of durven deze ouderen niet te verhuizen. De huur wordt misschien wel hoger (want ze wonen al jaren in hetzelfde huis voor een goedkope huur) en verhuizen is een rompslomp en kost ook nog geld. Ook zijn mensen vaak gehecht aan hun buurt. En er zijn zoveel regels dat mensen door de bomen het bos niet meer zien.

Hoe kunnen we deze mensen helpen?

Er zijn verschillende dingen die we kunnen doen. Denk aan afspraken maken dat de nieuwe huur niet (te veel) omhoog gaat. Er komt immers een groter huis vrij dat voor een hogere huur verhuurd kan worden. Daarnaast is het belangrijk om de ouderen te helpen bij het regelen van de verhuizing en hen de weg te wijzen in het woud van de regels. Ook kunnen we ouderen eventueel voorrang geven als ze een een kleinere woning vinden die hen bevalt.

Dankjewel voor je advies Jiska

 

Back To Top